Eritema Multiforme

Kategori : Cilt Hastalıkları

Eritema multiforme nedir?
Eritema multiforme (EM) zaman zaman tekrar eden kısa süren bir hastalıktır. Ağızda ve vücudun diğer alanlarında su toplaması şeklinde döküntüsü vardır.

EM kaç şekilde görülür?
Eritema multiforme minör
Kollar,eller,diz ve ayakta hedef tahtası şeklinde kırmızı ve pembe halkalardan oluşan döküntü görülür. Bazen dudaklarda da su kabarcıkları ve yaralar bulunur. Hastalık bir kaç gün veya haftada iyileşir.

Eritema multiforme major
Nadir rastlanan bu formada ağız, gözler ve cinsel bölge kırmızıdır ve su kabarcıkları ve yaralarla kaplıdır. Genellikle hastalar yüksek ateş nedeniyle kendilerini kötü hissederler. Yemek ymek ve içmekte zorluk çekerler. Bu durum bazen Stevens Johnson sendromu olarak adlandırılır ve hastanede yatarak tedavi olmayı gerektirir.

Toksik epidermal nekrolisis (TEN)
TEN ciddi bir hastalıktır, fakat nadiren görülür. Hastaların genel durumu kötüdür. Vücut derisi geniş alanlar şeklinde çarşaf gibi soyulur. Görüntüsü şiddetli yanıklara çok benzer. TEN sıklıkla ilaçlara karşı gelişen bir allerjik reaksiyon olarak görülür ve hastanın bu tabloya neden olan ilaçları kesinlikle kullanmaması gerekir.

EM´nin nedeni nedir?
EM´ nin nedeni çoğunlukla saptanamaz. Olası nedenler aşağıda sınıflanmıştır:

1.Viral infeksiyonlar(özellikle uçuk)
2.Mikoplazma pnömonia infeksiyonu(bir çeşit akciğer infeksiyonu)
3.İlaçlar
4.Aşılama

Hastalığa nasıl tanı konulur?

Hastalığın tanısı genelde muayene ile konulur, fakat bazen küçük bir biyopsi almak gerekebilir. Bazen kan tahlilleri yapmak gerekebilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Tedavi şekilleri değişkendir. Olguların bir çoğunda spesifik tedavi gerekli değildir. Kortizonlu kremler ve tabletler, şiddetli olgularda siklosporin kullanılabilir. Eğer ikincil olarak enfeksiyon yerleşmişse antibiyotik tedavisi verilir. Eğer uçuk var ise virüse karşı etkili olan asiklovir denen ilaç kullanılır. Islak kompresler şeklinde pansuman yapılır.

Ağrı kesici içeren gargaralar ağız içinde döküntü olduğunda kullanılır. Olguların çoğu tamamı ile iyileşir. Yaralar iyileştikten sonra bir kaç ay koyu renkli lekeler kalabilir. Özellikle uçuk sonrası görülenler tekrar etmeye eğilim gösterir. Eğer uçuk bir yıl içinde sıklıkla geçiriliyorsa virüsten korunmak amacıyla asiklovir tedavisi kullanılır.

ismail 09-01-2010 05:36

    Cilt Hastalıkları hakkında

    Çağlayan

    Merhabalar.8 yıldır eritema Multiforme ile karşılaşıyorum yılda 1 veya 2 defa nüksediyor. önceler de minör olan rahatsızlığımın belirtiler doğrultusunda majör olduğunu farkettim.çeşitli araştırma hastahanelerine gittim ancak ilaçlar sadece o dönemki yaraların kaşıntısını azalttı hemen hemen 10 ile 15 gün arasında yaralar sönmeye başlıyor.ağız içinde ki yaralar insanın canının yanmasına su içerken bile ağlayacak noktaya gelmesine sebep oluyor.
    Uçuk çıktıktan sonra eğer uçuğun kanamasıyla akan KANI YUTARSAM kesinlikle yaralar ortaya çıkmaya başlıyor.
    Ben bu hastalığı sona erdirecek bi tedavi bulamadım. uçuktan akan kanı yutmamaya çalısıyorum.tek tedavim bu:( yardımlarınızı bekliyorum.
      caglayangulec@hotmail.com

    13-01-2013 13:18

      Cilt Hastalıkları hakkında

      ceylin

      bende minor hastasıyım bebek istiyoruz hamilelikte bebeğe geçer mi lütfen yardım edin

      03-08-2013 02:59
        Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
        Cilt Bakım Malzemeleri © 2009
        Güzellik Bakımınız İçin Gerekli olan tüm Bilgiler Sitemizde Bulunmaktadır.
        Bilgiler tedavi amaçlı değildir. Her zaman öncelikle doktorunuza danışın.Sitemizdeki resimler üretici firmalara aittir