Rahim içi hastalıkları

Kategori : Kadın sağlığı

Rahim Hastalıkları

Rahim Hastalıkları

Rahim; Mesaneyle rektumun arasında ve döl yatağının üst kısmında yer alan organdır. Rahim hastalıkları kadınların en çok sorun yaşadığı kadın hastalıklarından biridir. Bazı rahim hastalıklarını, ilaç tedavileri ile kolay çözebilsek de, bazıları ise, kadınların hayatını tehlikeye sokabilecek durumlara sebebiyet verebilir. Rahim hastalıklarında en önemli etken erken teşhis olup, en kötü hastalık dahi olsa erken teşhisle tedavi altına alınır ve üstesinden gelinebilir.  Bu durumda kişilerin bu konularda sorumluluk sahibi olmalarında fayda vardır. Rahimde meydana gelen hastalıkları iyi huylu tümörler, rahim kanseri ve anormal rahim kanamaları vs. olarak sıralayabiliriz.

Rahim kanseri

Rahim kanseri, rahim hastalıkları arasında en tehlikeli olanı ve müdahale edilmediği takdirde kadınlarda ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilen hastalıktır. Endometrium kanseri olarak da adlandırdığımız bu kanser türü özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda görülmektedir. Rahim kanserinin en önemli belirtileri arasında, vajina bölgesinde lekelenmeler ya da devamlı kesilmeyen kanamalar, menopoza girmemiş kişilerde, adet haricinde oluşan kanamaları ve sulu akıntı gelmesi olarak sıralayabiliriz. Ultrason ilk başvurulan yöntemidir. Kesin teşhis için yapılan biyopsi ile, patolojik incelemeler sonucunda, kanserli hücreler tespit edilebilir. Tedavisi açısından cerrahi, radyoterapi, kemoterapi uygulanmakta olup, sonrasında kadınlar sıkı takibe alınmalıdır. Yapılan pap smear testi özellikle rahim ağzı kanserlerinin %50 sine pozitif sonuç verebilmektedir. Ayrıca, rahim hastalıkları arasında yer alan rahim kanseri, kadınların %90nında bebek oluşumunu da engelleyen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi imkânları sayesinde ve özellikle insan sağlığını etkileyen fiziksel aktiviteler ve sağlıklı beslenme ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Rahim ağzı enfeksiyonu

Rahim ağzı enfeksiyonu problemlerinin en büyük nedeni cinsel yolla bulaşan bakteriler olup, bu bakteriler rahim ağzında birikerek çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Özellikle, farklı renkte ve keskin kokuda oluşan akıntılar sayesinde kendini gösteren rahim hastalığıdır. Bu hastalıklar kadınların yüzde kırkına yakın bir kısmında görülen bir durumdur. Rahim ağzı enfeksiyonlarından korunmak için kişilerin prezervatif kullanmaları enfeksiyona yakalanmama açısından önemlidir. Diğer taraftan, vajinaya temas halinde olan yabancı maddeler ve krem ya da diğer maddeler bu tür enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Genelde, akıntı şikâyeti ile başvuran kişilerin yapılan pap smear testi ve kan testleri sonuçlarına göre enfeksiyonları tespit edilebilir. Tedavi aşamasında ise, verilen ilaçlar birkaç ay sonra ortadan kalkmaktadır.

Rahimde miyomlar ve polipler

Miyomlar kadınlarda oldukça çok sık görülen iyi huylu büyümelerdir. Rahimin dış yüzeyi, ortadaki kas tabakası veya iç tabakasına yerleşebilirler. Özellikle, 35 yaş üzeri her dört kadından birinde görülebilir. Hızlı bir şekilde veya yıllar boyunca yavaş yavaş büyüyebilirler ve değişik büyüklükte çok sayıda olabilirler. Belirtileri arasında, fazla kanamalar, uzun veya daha sık adet görmeler, adet dışı kanamalar, karın krampları, kansızlık, karın bölgesinde ve ilişki sırasında ağrılar, idrar yapmada zorluk ya da sık idrara çıkma, kabızlık gibi birçok nedeni olabilir. Eğer miyom ilaç tedavisine cevap vermiyor ve küçülmüyorsa kesin tedavisi cerrahi işlemdir.

Polip ise, rahim içerisine yerleşen ve adet kanamasının fazla olmasına neden olabilen et parçası olarak adlandırdığımız bir yapıdadır. Genelde, jinekolojik muayenelerde ortaya çıkmaktadır. Polipler iyi huyludur ve çok büyük problemlere yol açmadan kendiliğinden iyileşme gösterirler. Yalnız kötü huylu olan polipler ve miyomlar sürekli olarak rahim içerisinde kanamalara ve ağrılara neden olabilir. Bu yüzden, polipler cerrahi müdahale ile alınarak patolojide incelenir. Sonucunda, tam iyeleşme sağlandıktan sonra başka bir tedavi de önerilmez ve kişilerin düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları sağlanır.

Rahim sarkması

Rahim sarkması rahimi yerinde tutan kas ve bağların zayıflaması ve gerilmesiyle oluşabilir. Normal bulunması gereken yerden vajinaya doğru sarkar. Bazen bu durum dışarıdan görünecek kadar olabilir. Özellikle sık doğum yapan kadınlar ile yaşlılarda daha fazla görülür. Ancak hiç doğum yapmamış kişilerde de görülebilir. Bazen de genetik olabilir. Fazla kilolu insanlar, kronik öksürük yakınması olanlar ve ağır yük kaldıranlarda daha şiddetli olarak görülebilir. Sırtın ve karnın alt kısımlarında ve cinsel ilişki esnasında da ağrınız olabilir. Uzun süre ayakta kaldığınızda yakınmalarınız artabilir. Bu problemler sonucunda; öksürürken, hapşırırken ve gülerken idrarınızı kaçırabilirsiniz. Jinekolojik muayene ile, doktorunuz tanıyı kolayca kayacaktır. Tedavi aşamasında cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra beslenmenize dikkat ederek çeşitli egzersizlerle ve fazla kilolardan kurtulmak tedavinizde büyük kolaylık sağlayacaktır.

Endometriozis (Çikolata Kisti)

Rahmin iç dokusu bazen olması gerektiği yerden vücudun başka bir yerinde büyür. Buna Endometriozis adı verilir ve kesin tedavisi yoktur. Endometriozisin temel belirtisi kasık ağrısı ile başlar. Anormal adet kanamaları, cinsel ilişki sırasındaki yaşanan ağrılar, ağrılı barsak hareketleri, ishal ve idrar yaparken oluşan ağrılar belirtiler arasında sayılır. Genellikle, kesin tanı koyabilmek için doktorunuz size laparoskopi önerebilir. Ancak, bazen açık ameliyatlar da gerekebilir. Bunun için hangi yöntemin iyi olduğunu doktorunuz karar verecektir. Hiçbir tedavi şekli, hastalığın %100 iyileşmesini sağlamaz. Endometriozisi önleyecek veya tam tedavisini sağlayacak bir çözüm yolu yoktur. Sadece tedaviler şikayetlerinizi rahatlamaya yöneliktir.

mor23 11-05-2020 18:52
    Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
    Cilt Bakım Malzemeleri © 2009
    Güzellik Bakımınız İçin Gerekli olan tüm Bilgiler Sitemizde Bulunmaktadır.
    Bilgiler tedavi amaçlı değildir. Her zaman öncelikle doktorunuza danışın.Sitemizdeki resimler üretici firmalara aittir