Pseudoxanthoma Elasticum
Kategori : Cilt HastalıklarıPseudoxanthoma elasticum (PXE) derinin elastik dokusu, kan damarlarını ve gözleri etkileyen bağ dokusunun bir hastalığına verilen addır.
Hastalık genetik geçişli midir?
Hastalıktaki temel defekt kromozom 16p13.1 dadır. Hastalık genetik geçişlidir. Etkilenen kişilerde kollajen ve graund substance anormaldir. Kalsiyum deri, kan damarları ve gözdeki anormal elastik fibrillerde birikir.
Hastalık ne sıklıkla görülür?
Hastalık 160,000 kişide bir görülür. Hastalığın farklı görüntü ve kalıtsal geçiş açısında farklı özellik gösteren bir çok tipi vardır. İki tipi otozomal dominant geçer, bu hastalığa sahip olan bireylerin her iki çocuğundan birinin hasta olacağı anlamına gelir. Diğer 3 tipi de otozomal ressesif olark geçer. Bu durumda çocukların dörtte biri etkilenir.
Hastalığın bulguları nelerdir?
PXE´u bulunan hastalar deri bulgularına, göz anomalilerine ve deri değişikliklerine sahiptirler. Fakat bulguların dağılımı ve şiddeti hastadan hastaya değişir.
Hastalık hangi organları tutabilir?
Deri
Deride küçük sarı kabarıklar sıra sıra veya dantel biçiminde dizilmişlerdir ve eklemlerin üzerinde bir araya gelerek büyük yamalar yaparlar. Deri yumuşak, gevşek ve hafifçe kırışıktır. Bu yamalar kaldırım taşı görünümündedir. Sıklı kla boyunun yan tarafı, gerdan, koltuk altı, karın, kasıklar ve kalçalar tutulur. Deri değişiklikleri çocuklukta gelişebilmekle beraber genelikle erken erişkinlikte (30 yaşından önce) görülmeye başlar. Bazı hastalarda ise ilk bulgular yaşlılıkta görülebilir. Benzer bulgular yumuşa damak, dudağın iç yüzümide ve vajinada bulunabilir.
Kalp ve kan damarları
Kalbin ve diğer dokularına atardamarları etkilenebilir. Bacaklarda yürürken bacaklarda ağrı, kalp ağrısı görülür. Kalp kaslarında rahatsızlık (kardiomyopati) ve mitral kalp kapakçığında yetmezlik (olguların %5-8 inde) görülebilir.
Göz
Angioid streaks denen göz bulguları gözün retina tabakasını etkiler. Genellikle 20-40 yaş arasında görülür. Bu durum görme bozukluklarına ve körlüğe neden olabilir.
Doğumda risk
PXE hastaları gebeliklerinin ilk 3 ayında çocuk düşürme riskine sahiptir. Tüm hastalarda gebelikte deri çatlakları oluşur.
PXE tanısı nasıl konulur?
PXE tanısı genellikle deriden biyopsi alınarak konulur.
Hastalık nasıl tedavi edilir?
- Tedavinin en önemli yönü damar tutulumunu olup olmadığının saptanması ve bu durumun uygun uzmanlar tarafından takip edilmesini sağlamaktadır. Kalp dam r cerrahları ve kardiologlar tarafından düzenli takipler yapılmalıdır.
- Deri bulgularının etkili tedavisi yoktur. Fakat plastik cerrahlar tarafından bir takım düzeltmeler yapılabilir.
- Diyette kalsiyum kısıtlaması bazı faydaları nedeniyle denenmiştir, fakat faydası tartışmalıdır.
- Lazer fotokoagülasyon gözün retina tabakasındaki kanamalardan korumak için faydalıdır.
- Çocuklara genetik geçiş olabileceğinden genetik danışmanlık alınmalıdır.
Cilt Hastalıkları hakkında
Sanırım bu cilt hastalığından bende de var.Benim vucudumda bu lekeler mevcut bununla ilgili olarak hastaneye gittim fakat tedavi olamayacağımı söylediler bu lekeler boynumda koltuk altımda karnımda var.ve rahatsız edici bana bir yol gösterebilir misiniz acaba
Cilt Hastalıkları hakkında
Aynı dertten bende müzdaribim.şimdilik biyopsi sonucumu bekliyorum.Eğer tedavi ile ilgili bir gelişme olursa buradan paylaşalım.
Geçmiş Olsun
Çok Geçmiş Olsun. Paylaşım çok önemli bence.. Teşekkür ederiz
Cilt Hastalıkları hakkında
lütfen arkadaşlar bu konuyla ilgili tedavi bilen varsa benimle burdan paylaşsın çok rica ediyorum
Cilt Hastalıkları hakkında
Bende elasticum hastasıyım tedavisi yok arkadaşlar ciltde yok en azından gözde anjoid streak oluyo bu hastalığa bağlı bendede mevcut sürekli takip altındayım o yüzden diğer organlarında tehlike altında olduğunu sölemem şart o yüüzden 6 ayda bir sürekli denetim altında olmak gerekiyo benim şimdiki amacım bu hastalıkla özürlülük raporu almak
Cilt Hastalıkları hakkında
arkadaşlar tedavisi varmıdır yokmudur
Cilt Hastalıkları hakkında
arkadaşlar ben 17 senedir bu hastalığı araştırıyorum ve tedavisini bulamadım tıp dünyada o kadar gelişmemiş bu hastalık kanla alakalı ama bunun ilerlemesini cok yavaşlatan bir ilaç var bana bir doç önerdi kullandım gayet memnun kaldım ve decam ediyorum
ist da olan varsa beraber o doçentin yanıana gideriz ilgilenir
büyük bir hastahanenin dermatolog doç ti
Cilt Hastalıkları hakkında
Nasil yani hicmi tedavisi yok ben bu hastalikta oldugumu bugun ogrendim ve su anda cok kotuyum ben hep bu lekelerlemi yassycam :(
Cilt Hastalıkları hakkında
Arkadaşlar maalesef bende de bu rahatsızlık var 9 yaşımda fark ettim ve 12 yaşıma kadar yağsız yemememi söyledi ve tıpta tedavisinin olmadığını söyledi bugün 29 yaşındayım boynum koltuk altım elimin bilekleri karın bölgeme kadar ilerledi bu durum beni içten içe çok üzmüştür çok seneler boğazlı kazakla dışarı çıkmışımdır yaz günü :( ama malesef ben bu hastalıkla yaşamayı öğrendim çünki başka yapacağım bişenin olmadığını farkettim sizde alışmalısınız.
Güzellik Bakımınız İçin Gerekli olan tüm Bilgiler Sitemizde Bulunmaktadır.
Bilgiler tedavi amaçlı değildir. Her zaman öncelikle doktorunuza danışın.Sitemizdeki resimler üretici firmalara aittir